Logistica reprezintă un domeniu de activitate care a cunoscut o puternică evoluţie. Ce provoacă această transformare? Schimbările fluxurilor tehnologice, creșterea producției sau evoluția fulminantă a e-commerce-ului au dus toate la același rezultat: transformarea logisticii și a depozitelor.
Haideți să vedem cum arată depozitele viitorului.
IoT sau Internetul lucrurilor sporește gradul de automatizare a proceselor logistice
Se vorbește tot mai des și tot mai intens despre IoT și despre beneficiile lui. IoT este o rețea formată dintr-o serie de obiecte fizice, dispozitive, clădiri, vehicule sau alte obiecte electronice care au senzori și se pot conecta la internet, creând o rețea prin care comunică și pot transmite sau colecta date.
Companiile din logistică au fost printre primele care au utilizat dispozitivele mobile ca mijloc de a-și gestiona și monitoriza procesele. Dispozitivele hand-held pe care pickerii sau transportatorii le folosesc au adus primele beneficii în automatizarea unor procese logistice. În ziua de astăzi, putem conecta nu doar dispozitive handheld sau vehicule, ci și containere, stivuitoare, macarale mobile, benzi transportoare, carusele, sisteme automate de stocare și recuperare, senzori de la porțile de intrare-ieșire. Un palet conectat poate, de exemplu, să ofere informații despre starea lui, despre condițiile de transport agreate sau destinație, iar un camion poate prezice în mod inteligent propriile nevoi de întreținere.
IoT poate fi cu succes utilizat într-o primă fază în realizarea inventarului, ușurând activitatea angajaților și scurtând durata lui de realizare.
Picking cu ajutorul Realității Augmentate (Augmented Reality)
Realitatea augmentată presupune integrarea în timp real a informațiilor din mediul real al utilizatorului cu informații din mediul virtual. Această tehnologie este un instrument nemaipomenit ce va fi folosit în varii domenii, printre care se află și logistica. Cu ce beneficii vine tehnologia AR? În logistică cel mai important este ca produsul să ajungă unde trebuie, atunci când trebuie, iar timpul de realizare a comenzilor este esențial. Realitatea augmentată poate face procesele de recepție sau de picking să devină mult mai rapide.
Serviciile operatorilor logistici se dezvoltă
În timp ce producția și comerțul se concentrează pe maximizarea eficienței, operatorii logistici trebuie să devină tot mai flexibili și să se adapteze rapid noilor cerințe. În acest mediu dinamic investiția în sisteme ERP și WMS flexibile devine imperativă pentru a permite automatizarea fluxului de informații în cadrul organizației, administrarea comenzilor atât furnizor, cât și client, urmărirea vânzărilor și a facturărilor, managementul stocurilor și al depozitelor. Datele fiind sincronizate într-o bază de date unică, se pot genera rapoarte, se pot lua decizii de business și se poate anticipa comportamentul clientului, astfel încât să se poată răspunde cât mai prompt nevoilor acestuia.
SocrateERP și Fluxvision WMS sunt două sisteme inovatoare care reprezintă elemente cheie în administrarea eficientă a companiilor din logistică. Sistemele noastre permit gestionarea automată a tuturor proceselor și a canalelor de distribuție, optimizează stocurile și depozitarea, oferind flexibilitate maximă în personalizarea oricărui flux de lucru specific unei firme.
Fluxvision WMS este prima soluție software de gestiune a depozitelor bazată pe infrastructură cloud adresată companiilor care doresc să-și automatizeze procesele care au loc în depozit și să ges
tioneze complet toate activitățile pentru un număr nelimitat de entități. Tehnologia de ultimă generație și dezvoltarea permanentă a funcționalităților, permit implementarea sistemului în companii de distribuție, logistică sau producție, indiferent de dimensiune.
SocrateERP este platforma de business care furnizează o soluție completă și complexă de gestiune economică, gestiune a relațiilor cu clienții – CRM și Business Intelligence – BI, și susține performanța afacerii. Dezvoltat pentru afaceri moderne, sistemul SocrateERP în cloud este scalabil, flexibil și adaptabil. Cel mai mare beneficiu este organizarea proceselor de business. Performanța economică se poate obține doar printr-o bună organizare a activităților întreprinse. Aprovizionarea, managementul stocurilor, urmărirea clienților, urmărirea cash-flow-ului, bugetarea, managementul centrelor de cost, sunt doar cateva exemple în care SocrateERP acționează în mod direct și benefic.