Managementul lanțului logistic reprezintă tot procesul de circulație și depozitare de materiale (materii prime, producție în curs și bunuri finale), de la punctul inițial până la punctul consumării.
În topul celor mai importante provocări în managementul logistic se situează lipsa de flexibilitate.
Dacă privim la nivel de industrie, supply chain-ul se schimbă în mod constant şi acesta poate sa afecteze orice firmă. Pentru a se adapta, companiile trebuie să dezvolte şi să implementeze oficial o strategie logistică, care să le permită identificarea impactului schimbărilor iminente şi adaptarea la nivel organizaţional şi funcţional pentru a se asigura că nivelul de servicii aduse clienților nu este redus.
Dacă privim la nivel de profil, managerul de logistică este unul dintre cele mai flexibile profile, deoarece trebuie să identifice soluții, în timp util, la orice problemă care poate apărea pe parcursul unei zile, într-un domeniu care este în continuă mișcare și transformare.
Tocmai de aceea, atât industria de distribuție, cât și managerul de logistică au nevoie de soluții de gestiune flexibile, care să poată răspundă rapid situațiilor ivite.
Cum tratează un sistem de management problemele apărute în depozit?
Managementul stocurilor
Folosind unități multiple de măsură și de transport, trasabilitate la nivel de lot și gestionare a alertelor (stoc minim, termen de valabilitate, etc.), FluxVision este pregătit să țină marfă și pe unitate de transport și pe locație în același timp. Sistemul de gestiune a depozitului poate defini locații diferite aceluiași produs în funcție de unitatea de transport alocată și poate stabili din ce unitate în ce unitate de transport se poate trece și dacă se poate trece automat sau nu.
Sezonalitatea ridicată
În distribuție, creșterile sau scăderile bruște ale volumului de marfă sunt destul de greu de gestionat, dacă acestea sunt neprevăzute. FluxVision, sistem de gestiune a depozitului, permite maparea ușoară și rapidă a unor noi spații de depozitare, astfel încât să se obțină un răspuns rapid și dinamic.
Managerii vor ști în orice moment care sunt stocurile reale și, prin intermediul anumitor indicatori, cum ar fi numărul intrărilor și al ieșirilor sau timpul mediu de picking pot optimiza stocurile în funcție de sezonalitatea vânzărilor sau locația depozitelor.
Un alt beneficiu care susține ideea de flexibilitate este disponibilitatea serviciului pe bază de abonament. Scăpați astfel de grija licențelor și aveți libertatea să dispuneți de un număr fluctuant de utilizatori.
Proceduri diferite de manevrare în timpul procesului de picking
Cu ajutorul unui sistem de gestiune a depozitelor, managerul sau responsabilul de logistică poate stabili strategii de picking în funcție de greutatea produselor sau alți parametri. Dacă pentru o comandă client operatorii trebuie să pregătească produsele conform listei de încărcare, produse care pot fi diferite și cu greutăți diferite, managerul de logistică poate stabili una sau chiar mai multe strategii de picking pe tip de produse sau chiar pe client.