Logistica este una din industriile care au cunoscut o puternică evoluţie în ultimii ani. Schimbarea fluxurilor tehnologice, creșterea producției sau evoluția fulminantă a e-commerce-ului au dus toate la același rezultat: transformarea logisticii. O scurtă incursiune aici în logistica viitorului.
AR sau Realitatea augmentată va optimiza procesul de picking
Realitatea augmentată (AR) presupune integrarea în timp real a informațiilor din mediul real al utilizatorului cu informații din mediul virtual. Această tehnologie este un instrument ce va fi folosit în varii domenii, printre care și logistica.
Cu ce beneficii vine tehnologia AR?
În logistică cel mai important este ca produsul să ajungă unde trebuie, atunci când trebuie, iar timpul de realizare a comenzilor este esențial. Realitatea augmentată poate face procesele de recepție sau de picking să devină mult mai rapide.
DHL a implementat cu succes într-unul din depozitele sale din Olanda un proiect-pilot de testare a ochelarilor inteligenți și a realității augmentate. Tehnologia a fost folosită pentru a testa operațiunile de “pick-by-vision”. Cu ajutorul ochelarilor inteligenți și al realității augmentate, operatorul este ghidat în depozit afișându-i-se pe lentila ochelarilor lista de picking. Un alt beneficiu al acestei tehnologii este și faptul că ochelarii fac și scanarea codurilor de bare, operatorul având amandouă mâinile libere pentru a manevra marfa cu mai multă precizie. Procesul de picking devine mult mai rapid. Proiectul-pilot a demonstrat o creștere a eficienței operatorilor cu 25%.
IoT sau Internetul lucrurilor va spori gradul de automatizare a proceselor logistice
Se vorbește tot mai des și tot mai intens despre Internet of Things și despre beneficiile lui. IoT reprezintă o rețea formată dintr-o serie de obiecte fizice, dispozitive, clădiri, vehicule sau alte obiecte electronice care au senzori și se pot conecta la internet, creând o rețea prin care toate acestea comunică și pot transmite sau colecta date. Interconectarea acestor dispozitive realizează o automatizare în aproape toate domeniile de activitate și permite dezvoltarea unor aplicații complexe.
Utilizarea IoT în logistică
Companiile din logistică au fost printre primele care au utilizat dispozitivele mobile ca mijloc de a-și gestiona și monitoriza procesele. Dispozitivele hand-held pe care pickerii sau transportatorii le folosesc au adus primele beneficii în automatizarea unor procese logistice.
În ziua de astăzi, putem conecta nu doar dispozitive hand-held sau vehicule, ci și containere, stivuitoare, macarale mobile, benzi transportoare, carusele, sisteme automate de stocare și recuperare, senzori de la porțile de intrare-ieșire. Un palet conectat poate, de exemplu, să ofere informații despre starea lui, despre condițiile de transport agreate sau destinație, iar un camion poate prezice în mod inteligent propriile nevoi de întreținere.
IoT poate fi utilizat cu succes într-o primă fază în inventariere, ușurând astfel sarcina angajaților și scurtând durata de realizare a inventarului.