Principalul scop al sistemelor de coduri de bare este citirea datelor tipărite în vederea prelucrării lor de diverse sisteme informatice. Introducerea datelor se poate face și manual, însă utilizarea tehnologiei codurilor de bare în depozit prezintă o serie de avantaje.
Tipuri de coduri de bare
Coduri de bare 1D – Acestea sunt cele mai răspândite datorită faptului că sunt foarte ușor de citit, chiar și dacă sunt parțial deteriorate.
Coduri de bare 2D – Avantajul față de codurile de bare 1D constă în faptul că pot include mai multă informație pe o suprafață relativ mică. Chiar dacă acestea sunt mai răspândite în media, nu se folosesc excesiv, deoarece orice mică deteriorare le fac imposibil de citit.
Coduri de bare color – Acestea există atât în variantă 1D, cât și 2D, modul de lucru fiind similar cu cel de la codurile de bare clasice. Etichetele sunt însă mai sensibile la factorii de mediu, iar tehnologia este mai complicată și mai scumpă.
Etichete RFID – Tehnologia RFID este diferită, iar citirea informațiilor dintr-o astfel de etichetă se face fără a exista un contact direct între cititor și etichetă. De asemenea, se pot citi mai multe etichete simultan și se pot codifica mult mai multe informații comparativ cu celelalte tipuri de etichete. Această tehnologie este, însă, scumpă, fiind potrivită doar în cazul unui volum foarte mare de etichete.
Utilizarea tehnologiei codurilor de bare în depozit
Etichetele cu coduri de bare se folosesc în depozit pentru identificarea rapidă a oricărui material sau dispozitiv, de la produse depozitate, rafturi, încăperi, mijloace fixe, obiecte de inventar, documente și până la utilaje. Există chiar și anumite etichete speciale pentru spațiile aflate în aer liber sau pentru medii cu condiții deosebite.
În codurile de bare se poate codifica orice fel de informație formată din cifre sau litere: nume produs, nume producător, număr lot, dată de expirare, ș.a.m.d.
Avantajele utilizării tehnologiei codurilor de bare constă în vizibilitatea fluxurilor de date în timp real, reducerea erorilor umane și scurtarea timpului de operare.
Cel mai adesea, sistemul de coduri de bare se implementează concomitent cu aceea a unui sistem informatic (SocrateCloud ERP, FluxVision WMS) sau platforme dedicate aplicațiilor colectării de date – WiData sau WiData Inventory.